Eşcinsel Erkek ile Muhabbet

Toplumun farklı kesimlerine miktofon tutmak ve onların gündemini toplumla paylaşmak amacıyla yayın yapan Maksat Muhabbet’te bu ay bir eşcinsel erkek ile röportaj yapıldı.

En ilginç röportaj sitesi!” sloganıyla yayın hayatına başlayan Maksat Muhabbet’e bu ay bir eşcinsel ile röportaj yapıldı. Oldukça ilgi gören röportajda birbirinden ilginç cevaplar vardı.

Okurların oylamaları sonucu ateist ve seks işçilerinin röportajlarının ardından yapılan bu muhabbet de okurdan oldukça ilgi gördü.

İstanbul’da özel bir şirkette çalışan eşsincel bir erkekle yapılan röportajda ilişkilerden siyasete oldukça farklı konularda sorular soruldu, cevaplar alındı.

İşte o röportaj…

Eşcinsel olduğunu ne zaman fark ettin? Bu süreç nasıl gelişti?

Çoğu eşcinselin bu tarz bir “kendini keşfetme” süreci oluyor ancak ben böyle bir süreç yaşamadım açıkçası. Çocukken arkadaşlarımla oynadığımız oyunlarda dahi ben hep hemcinslerime yöneliyordum. Bu yüzden kendimi keşfetme anlamında bir evrilme sürecinden çok hep var olan bir durumdu bu benim için.

Ailen bu durumu fark etti mi? Ya da sen eşcinsel olduğunu onlara söyledin mi?

Bir kız kardeşim var ve ailemde sadece o her şeyin farkında. Ben dindar ve gelenekçi bir çevrede yetiştim. Nispeten kız kardeşim daha açık fikirli ancak o da bu konularda susmayı tercih ediyor.

İlk ilişkin kaç yaşında başladı? Neler yaşadınız?

Ciddi ve bilinçli bir şekilde yaşadığım ilk eşcinsel ilişki 17 yaşındayken benden yaşça epey büyük ve evli biriyle olmuştu. O kişinin hayat hikayesi ve benim onun hayat hikayesi içinde yer alışım Duygu Asena’nın Paramparça kitabındaki hikayeye çok benziyor. Şimdi düşününce çok klişe gelse de o zaman öyle düşünmüyordum.

Henüz 17 yaşındayken senden yaşca büyük birisiyle birlikte olmak seni korkutmadı mı?

Kendisi komşumuz olduğundan ve ailecek tanışıyor olduğumuzdan dolayı, hayır korkutmadı. Tabii hiçbir zaman bu durumu ne onun ailesi ne de benim ailem bildi.

Hala görüşüyor musun onunla?

Hayır, seneler önce çıktık birbirimizin hayatından.

Eşcinseller için geliştirilen Grindr ya da Hornet gibi akıllı telefon uygulamaları var. Zaten ben de sana böyle ulaşabildim. Okuyucularımıza biraz bu programlardan bahseder misin?

GPS üzerinden mobil cihazlarda bu programlara üye olan kişileri mesafe açısından yakınlık derecelerine göre gösteren arkadaşlık/partner uygulamaları olarak tanımlanabilirler. Daha önceleri gayler tanışma amaçlı eşcinsellere özel internet sitelerini kullansalar da artık trend bu uygulamalar üzerinden ilerliyor.

Tanımadığın insanlarla buluşmak, birlikte olmak riskli değil mi?

Bu sorunun aslında basit çözümleri var. Karşı taraftan emin olunmadığı sürece o kişinin davet edeceği özel alanlara gitmemek, başlarda olabildiğince “public” mekanlarda buluşmak gibi… Gerçi çoğu zaman bu dediklerim gerçekleşmiyor. Amacım hiçbir zaman direkt biriyle buluşup, o kişiyi çok da iyi tanımadan seks yapmak olmadığı için biri ya da birileriyle buluşmak konusunda da çok korkum olmuyor açıkçası.

İstanbul’da nerelerde takılıyorsunuz? Eşcinsellerin takıldığı mekânlardan bahsedebilir misin?

Özellikle eşcinseller için Taksim’de birçok bar, cafe var. Birkaç kez o mekanlara gitmiş olmama rağmen oralarda vakit geçirdiğimi söyleyemem. İşin “zevkler ve renkler” kısmı dışında gaylere ve lezbiyenlere özel alanlar tahsis ederek onlara sadece oralarda nefes alma imkanı sunulmasını yanlış bulduğum için ideolojik bir yanı da var bu tercihimin.

İstanbul’da kamusal bir alanda erkek arkadaşınla rahat hareket edebiliyor musun? Türkiye eşcinseller için ne kadar yaşanılabilir bir ülke?

Kağıt üzerinde eşcinsellik için düzenlenmiş özel bir ceza söz konusu değil fakat diğer yandan eşcinseller için birliktelik, istihdam, sosyal hayat içerisinde rahatça yer alabilme gibi konularda onların hayatlarını düzenleyen bir yasa sisteminden bahsetmek de şimdilik imkansız.

Toplumun geneli açısından bakıldığında ise tablo “Ne yaşarlarsa yaşasınlar ama dört duvar arasında yaşasınlar.” düzeyinde maalesef. Bu anlamda yaşanılabilirliği oldukça tartışmalı.

Bu yıl Onur Yürüyüşü’ne katıldın mı?

Son dört yıldır sürekli katılıyorum ve sosyal medya üzerinden de olabildiğince LGBTİ bireylerin görünürlüğünü arttırabilmek için çaba sarf ediyorum.

Medyadan izleyebildiğim kadarıyla Onur Yürüyüşü bu yıl oldukça kalabalık ve renkli idi. Neler yaptınız orada?

Eşcinsellerin ve transların başına, Türkiye için bahsedecek olursak, sürekli talihsiz olaylar gelse de Onur Yürüyüşleri büyük bir coşkuyla ve kutlama havasında geçiyor hep. Bunun tabii diğer ülkelerdeki Onur Yürüyüşleri’nin gerçekleştirilme biçimiyle de alakası var. Paralel bir durum.

[Okur sorusu:] Biseksüeller ile alıp veremediğiniz nedir? Neden homoseksüeller biseksüelleri sevmiyor?

Nasıl “Biseksüelleri sevmiyorum” demek tamamen genelleme, önyargı üzerine kurulu yanlış bir tabir ise aynı şekilde “Eşcinseller de biseksüelleri sevmiyor” demek de yanlış bir tabir. Bir eşcinsel olarak biseksüelleri herhangi bir kalıba sığdırmıyorum. Ancak genel olarak anladığım kadarıyla her iki cinsiyete yönelim olması amiyane tabiriyle “karaktersizlik, kararsızlık” olarak adlandırılabiliyor. Bence çok gülünç ve saçma.

İş hayatında eşcinsel olmak nasıl? Bunun kariyerine olumlu veya olumsuz yanları olduğunu düşünüyor musun?

Çalışılan yerle çok alakalı. Eğer kurumsal bir şirkette çalışılıyorsa genellikle bu konu hakkında yaratılan sorunlar “mobbing ve taciz” başlığı altında değerlendirildiğinden büyük bir problem yaşanmıyor. İş hayatında kimden hoşlandığından çok çalışılıp, çalışılmadığına bakıldığından bu konuda negatif ya da pozitif bir ayrımcılıktan bahsedemem. Fakat tekrar belirtiyorum bu dediklerimi büyük ölçekli, kurumsal firmalar için söylüyorum. Yoksa küçük çaplı, daha çok “işletme” adı altında anılan yerlerde eşcinsellere bakış açısı epey vahşileşebiliyor.

Sen nasıl bir şirkette çalışıyorsun?

Kurumsal bir şirkette çalışıyorum.

Askerlik yapmayı düşünüyor musun? Bir eşcinsel için askerlik ne anlam ifade ediyor?

Askerlik yapmamak ya da askerlikten korkmak ve ya nefret etmek gibi düşüncelere/hislere sahip değilim. Eşcinselliği her ne kadar Türk Silahlı Kuvvetleri “hastalık” olarak nitenlendiriyor olsa dahi isteyen eşcinsellerin de askerlik yapabilmesi gerektiğini düşünüyorum. Tabii diğer yandan eşcinsellikle alakalı ya da alakasız vicdani ret hakkının da bir an önce tanınması gerektiğini düşünüyorum.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine az bir süre kaldı. Bir eşcinsel olarak hangi adayı kendine daha yakın buluyorsun?

Selahattin Demirtaş.

Yiğit Karaahmet “yakışıklı” olduğu için Demirtaş’a oy vereceğini söyledi. Oray Eğin de benzer şeyler yazdı. Sen de çekici bulduğun için mi oy vereceksin Demirtaş’a?

Hayır. Adaylar arasında bir tek Selahattin Demirtaş LGBTİ haklarını savunduğu için ona oy vereceğim.

http://maksatmuhabbet.org/2014/07/escinsel-erkek-ile-muhabbet/

lgbti.org'a Google News'te Abone Ol! İlk senin haberin olsun! lgbti.org'a Google News'te Abone Ol! İlk senin haberin olsun!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu