Niler Albayrak ile Röportaj

Albayrak: LGBTİ+ bireylerin en büyük sorunu barınma ve çalışma sorunu.

Türkiye İşçi Partisi’nden İstanbul 3. bölge milletvekili adayı olan trans kadın Niler Albayrak ile gerçekleştirdiğimiz röportajda, Albayrak’ın milletvekili adaylığı süreci ve LGBTİ+ haklarına yönelik konulara yer verdik.

Trans bir kadın olarak Türkiye’de yaşamanın zorluğundan bahseden Albayrak, LGBTİ+ bireylerin en büyük sorununun barınma ve çalışma sorunu olduğunu belirtti. Albayrak, toplumsal kabul için ise sadece insani olmanın yeterli olduğunu düşündüğünü söyledi.

LGBTİ hakları konusunda Türkiye’de çok fazla ilerleme kaydedilmediğine dikkat çeken Albayrak, TBMM’de milletvekili seçilmesi halinde LGBTİ+ bireylerin barınma ve çalışma sorunlarını halletmek, bakıma muhtaç ve yersiz yurtsuz LGBTİ+ bireyler için misafirhane türü bir yer açmak istediğini belirtti.

Albayrak, LGBTİ+ bireylerin toplumsal kabulünü artırmak için siyasal partilerin insanları ve toplumları kutuplaştırmaktan vazgeçmesi gerektiğini ifade etti ve toplumsal sorunun siyasal sorundan ziyade siyasal İslam olduğunu belirtti.

İşte Niler Albayrak ile gerçekleştirdiğimiz o röportaj…

Trans bir kadın olarak kendinizden biraz bahseder misiniz? Türkiye’de yaşamak sizin için nasıl bir deneyim?

Ben Niler Albayrak, 1965 İnegöl doğumluyum. Makedonya göçmeni bir ailenin çocuğuyum. 2002 yılında cinsiyet değişim ameliyatı geçirdim. Türkiye’de LGBTİ+ olarak yaşamak tabii ki çok zor, hele ki gittikçe muhafazakar bir ülke olmuşken. Yani hem iyi çünkü coğrafyamız güzel, kötü artık her şeyi LGBTİ+’lardan bilmek.

Türkiye’de LGBTİ+ bireylerin en büyük sorunu nedir? Bu sorunun çözümü için neler yapılabilir?

Türkiye’de LGBTI+ bireylerin en büyük sorunu aslında barınma ve çalışma sorunu. Acil olarak halledilmeli. Bunun için söylemde yapılanlar aslında yapılamıyor. Yasal olarak hedefe kitlenmek lazım. Zorunlu seks işçiliği yapmamaları lazım. Barınma için istedikleri semtte ve evde ikamet edebilmeliler. Bunun çözümü için yasal işlemler başlatılmalıdır.

Türkiye’de trans bireylerin yaşadığı sorunlar hakkında ne düşünüyorsunuz? Trans bireylerin toplumsal kabulü için ne gibi politikalar uygulanabilir?

Türkiye’de trans bireylerin o kadar çok sorunu var ki hangisinden bahsetsek elimizde kalır. Ve aslında toplumsal bir sorundan ziyade siyasal sorun var. Yöneticilerin nefret dolu söylemleri, istemeden kendilerine destek veren kitleleri harekete geçiriyor ve bir nefret dili ve uygulamaları sistematik şekilde hayata geçiriliyor. Toplumsal kabul için sadece insani olmamız ve yaşamamız yeterli diye düşünüyorum.

Türkiye’de LGBTİ hakları konusunda neler değişti ve ne tür ilerlemeler kaydedildi, fakat hala hangi sorunlar devam ediyor?

Bence Türkiye’de çok fazla bir ilerleme kaydedilmedi ya da değişmedi. Hep tıkandığımız yer biziz. Aslında tüm sorunlar yasal koruma olmadığı için hala olduğu yerde sayıyor diyebilirim.

Türkiye İşçi Partisi’ne üye olmaya ne sizi teşvik etti ve neden milletvekili olmak istediniz? Milletvekili olarak seçildiğiniz takdirde LGBTİ+ hakları ile ilgili hangi konularda öncelikli olarak çalışma yapmayı planlıyorsunuz?

Türkiye İşçi Partisine üye olmak istememin en büyük sebebi yaptıkları mücadele alanlarda sokakta her yerde mücadele etmeleri. Yıllarca LGBTİ+ mücadelesi veriyorum. Bunu daha iyi ve resmi olarak TBMM’de yapabileceğimi düşündüğüm için vekil olmak istedim ve eğer seçilirsem önceliğim LGBTI+ bireylerin barınma ve çalışma sorunlarını halletmek, onun için çalışmak ve ayrıca bakıma muhtaç ve yersiz yurtsuz LGBTI+ bireyler için misafirhane türü bir yer açmak istiyorum.

Türkiye’de LGBTİ+ bireylerin toplumsal kabulünü artırmak için neler yapılabilir? Bu konuda siyasi partilere ne gibi sorumluluklar düşmektedir?

En büyük sorun siyasal ve siyasal İslam. Bunun yanında artık tüm siyasi partiler, birkaç oy kazanacaklar diye insanları ve toplumları kutuplaştırmaktan vazgeçmeliler.

Son zamanlarda Türkiye’de LGBTİ+ hakları konusunda artan ayrımcılık ve şiddet olayları hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu sorunun çözümü için neler yapılabilir?

Türkiye’de siyasiler ve destek olan vatandaşlar biraz empati yapmalılar. Şöyle düşünmeliler: “Biz bunlara şunu bunu yapıyoruz, üzüyoruz, hakaret ediyoruz, şiddet uyguluyoruz. Ama acaba bu durumda benim çocuğum olsaydı ne yapardık?”. Bunun tek çözümü bence eğitim ve daha bilinçlenmek ve bilinçli davranmaktır.

Sizce Türkiye’deki LGBTİ+ hareketi nasıl bir yol izlemelidir? Bu konuda toplumun farkındalığını artırmak için hangi stratejiler önerirsiniz?

Bence artık Türkiye’deki LGBTI+ hareketinin bir arada olması ve birlikte hareket etmesi gerektiğini düşünüyorum. Toplumu daha fazla bilinçlendirecek eğitimler ve tanıtımlar yapmalıyız.

Son olarak, LGBTİ bireylere ne mesaj vermek istersiniz?

Son olarak, LGBTI+ bireylerine daha güzel günlerde yaşayabilmek için bir arada olmalıyız ve birbirimize destek olmalıyız. En önemlisi, bu nefret dolu ortamda #NefreteİnatYaşasınHayat diyerek daha güzel günler görmek ve yaşamak umudunu taşımalıyız.


Niler Albayrak’a röportaj için teşekkür eder, çalışmalarında başarılar dileriz.

lgbti.org'a Google News'te Abone Ol! İlk senin haberin olsun! lgbti.org'a Google News'te Abone Ol! İlk senin haberin olsun!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu