Adet Görme
Her ay, uterus (rahim) kendisini muhtemel bir hamilelik için hazırlar. Bu hazırlık tamamen hormonlarca düzenlenir. Uterus duvarları kalınlaşır ve kan damarları artar. Yumurtalıklar tarafından, her ay bir tane yumurta olgunlaştırılır ve serbest hale getirerek uterusun devamı olan Follop boruları ile uterus içerisine doğru, erkekten gelecek spermler ile birleşmek üzere yollanır. Eğer OVUM (kadının yumurta hücresi) ve SPERM (erkeğin eşeysel hücresi) birleşirlerse döllenme gerçekleşir.
Sperm ve ovum. Eğer bu döllenmiş yumurta uterusa gelmez ise, bütün bu hazırlıklar, yine hormonların kontrolunda özelliklerini kaybederler ve dökülürler (rahim duvarlarında oluşan kalınlaşma ve damarlaşma). Bu döküntüler 30 – 80 ml kan kaybı ile birlikte vagina yolu ile olur. Bu düzenli olay, latincede AY anlamını taşıyan kelime mensis ile adlandırılmıştır. Mensturasyon, genellikle Period olarak isimlendirilir. Ülkemizde de “AY BAŞI OLMAK”, “REGL OLMAK”, “ADET KANAMASI” gibi isimlerle de anılmaktadır.
Uterusun bu gebeliğe hazırlanması ve gebelik olmazsa da bu hazırlıkların atılması olayı çok düzenli bir olaydır. Genelde 28 gün de bir olur. Bu düzene de Menstürel Siklus denir. (Ay başı döngüsü). Ay başı olmadan 14 gün önce yumurtalıklar olgunlaştırdıkları yumurtayı, döllenebilmesi için serbest bırakırlar. Bu olaya ovulasyon (yumurtlama) denir.
Doğaldır ki, ilk adet kanamasının Ne zaman olacağını kimse bilemez. Genelde 10-14 yaşları arasında görülür. Eğer 16 yaşına kadar Adet gormeye başlamamışsanız, doktorunuza danışmanız gereklidir. İlk adetinizin ilk gününde , külotunuzda kahverengiye çalan bir leke görürsünüz. Tabi bazı kızlarda daha çok görülebilir. Bu durumda Nasıl bir hijyenik sistem kullanmalısınız?. Bu konuda 2 genel yaklaşım vardır. Hangi yöntemi seçerseniz seçin ama mutlaka ambalajları üzerindeki açıklamaları okuyunuz. İlk adetten sonra aynı ayda belki ikinci bir adet görebilirsiniz, sonrada belki iki ay hiç adet görmeyebilirsiniz. Adetlerin tam bir düzene oturması zaman ile olur ve 1-2 yıl alabilir. Belli bir düzene oturan adetleriniz, 45 yaşları civarına duracaktır. Bu döneme menopoz diyoruz. Adet dönemlerinde günlük aktivitelerinizi aynen yapabilirsiniz. Ancak, eğer kendinizi iyi hissetmiyorsanız da kendinizi zorlamayın. Bu dönemde ter bezleri daha aktif durumdadır. Sık sık duş alın, banyo yapın.
Kaynak: kadinlar.com – 15 Ekim 2001