Biseksüellik: Biseksüel Hareketi

Biseksüel Hareketi'nin kısa tarihi...

Biseksüeller, eşitlik için lgbti hareketinde önemli bir rol oynamış olsalar da, biseksüellerin damgalanmadan kaçmak için heteroseksüel ayrıcalığa güveneceğine inanan birçok lezbiyen ve gey erkekten kabul görmedikleri için biseksüelliklerini gizlemek zorunda kalmışlardır. Ancak daha yakın zamanlarda, biseksüel hareket daha büyük bir şekilde lgbti hareketinin bir parçası olarak kabul edildi ve biseksüel örgütler gelişti.

Erken Eşcinsel Hakları Gruplarında Biseksüel Katılım

Amerika Birleşik Devletleri’nde 1970’lere kadar ve Avrupa’da 1980’lere kadar belirli biseksüel örgütler gelişmemiş olsa da, hem kadınlara hem de erkeklere ilgi duyan bireyler, Atlantik’in her iki yakasındaki ilk eşcinsel hakları gruplarının çoğunda yer aldı. Bununla birlikte, çoğu, ya ayrı bir biseksüel kimlik ileri sürme ihtiyacı hissetmedikleri için ya da farklı cinsiyet ilişkilerine sahip oldukları için dışlanmaktan korktukları için biseksüellikleri konusunda açık değildi.

Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri’nde (1924’te Chicago’da kurulan) bilinen ilk erkek eşcinsel örgütü olan İnsan Hakları Derneği’nin başkan yardımcısı biseksüel ve evliydi. Bununla birlikte, grup biseksüellere üyeliği reddettiği için biseksüelliğini bir sır olarak saklamak zorunda kaldı, çünkü onların amacına daha az bağlı olacaklarına inanıyordu.

Biseksüel kadınlar ve erkekler de Mattachine Society, The Daughters of Bilitis ve 1950’lerde ve 1960’larda kurulan diğer Amerikan eşcinsel örgütlerine katıldı. İlk eşcinsel üniversite grubu, Columbia Üniversitesi’nin Eşcinsel Öğrenci Ligi, 1966’da açık bir biseksüel öğrenci olan Stephen Donaldson (Robert Martin) tarafından kuruldu. Onun desteğiyle, diğer kampüsler kısa süre sonra benzer organizasyonlar oluşturdu ve eşcinsel grupların gelişmesine yol açtı.

Ancak, İnsan Hakları Derneği’nde olduğu gibi, biseksüeller 1950’ler ve 1960’larda eşcinsel hareketine her zaman kabul edilmedi. Yine de eşcinsel örgütlerinden yardım arayanların çoğu biseksüeldi.

Tersine, biseksüellik 1970’lerin başındaki gey ve cinsel özgürlük hareketlerinde sıklıkla kabul edildi ve zaman zaman kutlandı. Hem Eşcinsel Kurtuluş Cephesi gibi radikal gey gruplar hem de çoğunlukla heteroseksüel olarak tanımlanan “eş değiştirenler” den oluşan Cinsel Özgürlükler Ligi gibi örgütler, insanların cinsiyetlerinden bağımsız olarak sevmekte özgür olmaları gerektiğine inanarak cinsel akışkanlığı ve deneyleri teşvik etti.

Ancak biseksüel olan gey kurtuluşçular, zorunlu heteroseksüelliğe meydan okumak ve bazı diğer nedenlerden dolayı  kendilerini gey olarak temsil etmek zorunda kaldılar.

Erken Biseksüel Gruplar

1970’lerin başında, birçok biseksüel kendilerini saklamaktan yorulmuştu. Lezbiyen ve gey hareketine dahil olmak onlara açılıp örgütlenmenin önemini öğretmişti; şimdi yeniden çıkıp kendi organizasyonlarını kurma ihtiyacını anladılar.

Ulusal Biseksüel Kurtuluş Grubu ve Biseksüel Forumu, sırasıyla 1972 ve 1975’te New York’ta oluşturuldu ve dünyanın ilk biseksüel kurumu olan San Francisco Biseksüel Merkezi 1976’da açıldı. Biseksüel gruplar da 1970’lerde Chicago, Detroit’te gelişti. , Minneapolis ve Washington, DC

1980’ler

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ilk biseksüel grupların çoğu evli erkekler tarafından ve onlar için yönetiliyordu ve birçok biseksüel erkek dikkatini büyüyen AIDS salgınına çevirdiğinden, hepsi 1980’lerin ortalarında dağıldı. Biseksüel örgütlenmelerin ilk dalgası katlanırken, biseksüel kadınlar birbirlerini desteklemek ve birçok lezbiyen topluluktan giderek daha fazla gördükleri düşmanlığa karşı koymak için kendi gruplarını kurmaya başlıyorlardı.

Bu biseksüel kadınların çoğu, lezbiyen ayrılıkçılığının artan etkisi onları dışlanmış hale getirene kadar lezbiyen gruplarında aktifti. Ancak özel bir lezbiyen politikayı reddetmelerine rağmen, feminizme, kadın kültürüne ve sadece kadınlara açık alanlara bağlı kaldılar. Aslında, feminist ilkeler 1980’lerde oluşturulan biseksüel kadın gruplarının merkezinde yer alıyordu: Boston Biseksüel Kadın Ağı, Chicago Action Bi-Women ve Seattle Biseksüel Kadınlar Ağı.

1980’ler ayrıca San Francisco, Philadelphia ve Boston da dahil olmak üzere bir dizi ABD şehrinde karma biseksüel siyasi grupların oluşturulmasına ve ülkenin ilk bölgesel biseksüel örgütü olan East Coast Bisexual Network’ün kurulmasına tanık oldu.

San Francisco grubu, Bay Area Bisexual Network, 1991’den 2000’e kadar ilk ABD biseksüel dergisi Anything That Moves: Beyond the Myths of Bisexuality’yi çıkardı. East Coast Biseksüel Ağı, o zamandan beri adını Biseksüel Kaynak Merkezi olarak değiştirdi.

Amerika Birleşik Devletleri dışındaki ilk biseksüel örgütler 1980’lerde Avrupa’da gelişti. Londra Biseksüel Grubu, 1981’de cinsiyetçilik karşıtı erkek hareketine katılan erkekler tarafından oluşturuldu. Daha sonra, Hollanda (1983), İskoçya (1984) ve Batı Almanya’da (1984) biseksüel örgütlenmeler başladı. Hollanda Ulusal Bi Ağı, Hollanda grubu, dünyanın devam eden en eski biseksüel örgütüdür.

Amerikan Biseksüel Hareketine Doğru

ABD’de Biseksüel bir hareket, 1987 Mart’ında Washington Lezbiyen ve Eşcinsel Hakları için yapılan bir çağrı, ülkenin dört bir yanından 75 aktivisti bir araya getirip Kuzey Amerika Biseksüel Ağı’nın kurulması için zemin hazırladığında şekillenmeye başladı.

Hareket, 1990 yılında San Francisco’da düzenlenen ilk ulusal biseksüel konferansta daha da şekillendi. Ertesi yıl, grubun adı BiNet ABD (BiNet U.S.A) olarak değiştirildi.

BiNet, popüler basında biseksüellere ve biseksüelliğe karşı önyargıyla mücadele etti ve biseksüellerin görünürlüğünü artırdı.

Örgüt ayrıca, ulusal lezbiyen ve gey grupları, daha uygun bir şekilde lezbiyen, gey, biseksüel ve transseksüel hakları hareketi olarak adlandırılan harekette biseksüellerin katılımını kabul etmenin önemi konusunda eğitti.

Lezbiyen ve gey organizatörleri, biseksüelleri ilk kez ulusal bir siyasi eylemde kabul ettikleri 1993 Martında Washington’da biseksüelleri adlarına dahil etmeye ve ardından mitingde açıkça biseksüel bir konuşmacı bulundurmaya ikna etmeleri bir zaferdi.

1990’lar

1990’larda Amerika Birleşik Devletleri ve Batı Avrupa’daki biseksüel örgütlerin sayısı muazzam bir şekilde arttı ve diğer birçok ülkede gruplar oluştu. Biseksüel Kaynak Kılavuzunun 2001 baskısı, Botsvana, Kolombiya, Fiji, Macaristan, Litvanya, Namibya, Singapur, Güney Kore ve Uruguay dahil olmak üzere 68 ülkede 352 biseksüel ve 2.134 iki-dahil organizasyonu listeliyor.

Biseksüel ve bi-destekleyici grupların çoğalması, biseksüel elektronik posta listelerinin ve biseksüellik üzerine biresource.org ve bi.org gibi internet kaynaklarının geliştirilmesini kolaylaştırmıştır.

Uluslararası, kıtasal ve bölgesel biseksüel konferansların oluşturulması ve biseksüellik üzerine artan sayıda kitabın yayınlanması da önemli olmuştur. 1991’den başlayarak, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ve Avustralya’da her iki yılda bir yedi uluslararası biseksüel konferans düzenlendi; ve 2001 yılından bu yana, yıl boyunca uluslararası toplantılar arasında Avrupa ve Kuzey Amerika konferansları düzenlenmektedir.

Biseksüelliği onaylayıcı bir perspektiften ele alan ilk metinler 1970’lerin ortalarına kadar yayınlanmadı ve 1980’lere kadar bu konuyu ele alan birkaç kitap vardı. Ancak 1990’lar, biseksüellerin ve biseksüellerle ilgili eserlerin sayısında bir patlama yaşadı. En etkili olanlar arasında Loraine Hutchins  Lani Kaahumanu’s Bi Any Other Name: Bisexual People Speak Out (1991), Elizabeth Reba Weise’s Closer to Home: Bisexuality and Feminism (1992), the Bisexual Anthology Collective’s Plural Desires: Writing Bisexual Women’s Realities (1995), and The Off Pink Collective’s Bisexual Horizons: Politics, Histories, Lives (1996).

Biseksüellik üzerine önemli araştırmalar, 2001 yılında yayın hayatına başlayan, konuya ayrılmış ilk akademik süreli yayın olan Journal of Bisexuality’de de yayınlandı.

Yeni Yüzyıl, Yeni Seçenekler

Biseksüellerin ve biseksüel grupların Kuzey Amerika, Avrupa ve diğer yerlerdeki sürekli önemi ve 1990’larda birçok eski “lezbiyen ve gey” kampüsüne ve toplum kuruluşlarına biseksüellerin dahil edilmesinden dolayı, insanlar genellikle 21. yüzyılın başlarında büyüyor. önceki nesillere göre çok daha fazla biseksüellik bilincine sahip.

Sonuç olarak, bugün pek çok genç, cinselliklerini ilk kez kabul etmeye başladıklarında açıkça biseksüel olarak tanımlanıyor. 1970’lerde ve 1980’lerde pek çok biseksüel için olduğu gibi, lezbiyen ya da gey olarak ortaya çıkmaya ya da heteroseksüel ilişkileri ön plana çıkarmaya kendilerini mecbur hissetmiyorlar.

Bilgi notu: yazı kişisel bilgiler doğrultusunda yazılmış, kişisel düşünceler içerir.

lgbti.org'a Google News'te Abone Ol! İlk senin haberin olsun! lgbti.org'a Google News'te Abone Ol! İlk senin haberin olsun!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu