Eşcinsel Nedir?

Eşcinsel & Biseksüel Nedir?

Eşcinsellik, aynı cinsiyetten veya cinsiyetten bireyler arasındaki romantik çekim, cinsel çekicilik veya cinsel davranıştır. Cinsel yönelim olarak eşcinsellik, aynı cinsten insanlar için “duygusal, romantik ve/veya cinsel çekimlerin kalıcı bir kalıbıdır”. “Aynı zamanda, bir kişinin bu cazibe merkezlerine, ilgili davranışlara ve bu cazibe merkezlerini paylaşan diğerlerinden oluşan bir topluluğa üyeliğine dayanan kimlik duygusuna atıfta bulunur.”

Biseksüellik ve heteroseksüellik ile birlikte eşcinsellik, heteroseksüel-eşcinsel sürekliliği içindeki üç ana cinsel yönelim kategorisinden biridir.

Bilim insanları henüz cinsel yönelimin kesin nedenini bilmiyorlar, ancak bunun genetik, hormonal ve çevresel etkilerin karmaşık bir etkileşiminden kaynaklandığını teorileştiriyorlar ve bunu bir tercih olarak görmüyorlar. Cinsel yönelimle ilgili tek bir teori henüz yaygın bir destek almamış olsa da, bilim insnaları biyolojik temelli teorileri tercih ediyor. Cinsel yönelimin sosyal olmayan, biyolojik nedenlerini destekleyen, özellikle erkekler için sosyal olanlardan çok daha fazla kanıt vardır. Ebeveynliğin veya erken çocukluk deneyimlerinin cinsel yönelim açısından bir rol oynadığını gösteren somut bir kanıt yoktur. Bazı insanlar eşcinselliğin ya da eşcinsel ilişkilerin doğal olmadığını düşünürken, bilimsel araştırmalar eşcinselliğin insan cinselliğinde normal ve doğal bir varyasyon olduğunu ve kendi başına olumsuz psikolojik etkilerin kaynağı olmadığını göstermektedir. Cinsel yönelimi değiştirmek için psikolojik müdahalelerin kullanımını destekleyen yeterli kanıt yoktur.

Eşcinsel insanlar için en yaygın terimler, kadınlar için lezbiyen ve erkekler için eşcinseldir, ancak eşcinsel aynı zamanda hem eşcinsel kadınları hem de erkekleri ifade eder. Gey veya lezbiyen olan kişilerin yüzdesi ve aynı cinsiyetten romantik ilişkilerde olan veya aynı cinsiyetten cinsel deneyimler yaşamış olanların oranının araştırmacılar için pek çok gey ve lezbiyen dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle güvenilir bir şekilde tahmin etmesi zordur. Eşcinsellik, diğer hayvanlarda önemli ölçüde gözlenmemekle birlikte, birçok insan dışı hayvan türünde de belgelenmiştir.

Pek çok gey ve lezbiyen insan aynı cinsiyetten ilişkiler içindedir, ancak yalnızca 2010’larda nüfus sayımı formları vardır ve siyasi koşullar görünürlüklerini ve sayımlarını kolaylaştırmıştır.Bu ilişkiler temel psikolojik açılardan heteroseksüel ilişkilere eşdeğerdir. Kayıtlı tarih boyunca homoseksüel ilişkiler ve eylemler, aldıkları forma ve meydana geldikleri kültüre bağlı olarak takdir edilmiş ve kınanmıştır.20. yüzyılın sonundan bu yana, eşcinsel çocukları okulda korumak için zorbalıkla mücadele yasasının getirilmesi, ayrımcılık yapılmamasını sağlayan mevzuat, orduda eşit hizmet verme yetkisi dahil olmak üzere eşcinsel insanlar için sağlık hizmetlerine eşit erişim, evlat edinme ve ebeveynlik için eşit yeterlilik ve evlilik eşitliğinin sağlanmas, özgürlük ve eşitliğe doğru küresel bir hareket var.

Gay, Eşcinsel Erkek

Eşcinsel, öncelikle eşcinsel bir kişiye veya eşcinsel olma özelliğini ifade eden bir terimdir. Terim başlangıçta “mutlu”, “neşeli” veya “gösterişli” anlamında kullanılıyordu.

Terimin erkek eşcinselliğine atıf olarak kullanımı 19. yüzyılın sonlarına kadar uzanabilir, ancak kullanımı 20. yüzyılın ortalarında giderek artmıştır. Modern İngilizcede, eşcinsel bir sıfat ve eşcinsellikle ilişkili topluluklara, uygulamalara ve kültürlere atıfta bulunan bir isim olarak kullanılmaya başlandı. 1960’larda eşcinsel, eşcinsel erkeklerin cinsel yönelimlerini tanımlamak için tercih ettikleri kelime haline geldi. 20. yüzyılın sonunda, eşcinsel kelimesi büyük LGBTİ grupları ve stil kılavuzları tarafından aynı cinsten kişilerden hoşlanan kişileri tanımlamak için önerildi, ancak daha yaygın olarak özellikle erkeklere atıfta bulunmak için kullanılıyor.

Lezbiyen, Eşcinsel Kadın

Bir lezbiyen, eşcinsel bir kadındır. Lezbiyen kelimesi aynı zamanda kadınlar için cinsel yönelimlerine bakılmaksızın cinsel kimlikleri veya cinsel davranışlarıyla ilgili olarak veya isimleri kadın eşcinselliği veya aynı cinsiyetten çekicilikle karakterize etmek veya ilişkilendirmek için bir sıfat olarak da kullanılır.

Kadınları ortak bir cinsel yönelimle farklılaştırmak için “lezbiyen” kavramı 20. yüzyılda gelişti. Tarih boyunca kadınlar, eşcinsel ilişkileri sürdürmek için erkeklerle aynı özgürlüğe veya bağımsızlığa sahip olmamışlar, ancak bazı toplumlarda eşcinsel erkeklerle aynı sert cezayı da görmemişlerdir. Bunun yerine, bir katılımcı erkeklerin geleneksel olarak sahip olduğu ayrıcalıkları öne sürmeye çalışmadığı sürece lezbiyen ilişkiler genellikle zararsız olarak görülmüştür. Sonuç olarak, kadın eşcinselliğinin nasıl ifade edildiğine dair doğru bir açıklama yapmak için tarihte çok az şey belgelendi. 19. yüzyılın sonlarında erken seksologlar eşcinsel davranışları sınıflandırmaya ve tanımlamaya başladığında, eşcinsellik veya kadınların cinselliği hakkında bilgi eksikliğinden dolayı, lezbiyenleri kadın cinsiyet rollerine bağlı olmayan kadınlar olarak ayırdılar. Onları akıl hastası olarak sınıflandırdılar – küresel bilim camiasında 20. yüzyılın sonlarından beri tersine dönen bir isim.

Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nde eşcinsel ilişkiler içinde olan kadınlar ayrımcılığa ve baskıya ya kişisel hayatlarını gizleyerek ya da dışlanmışlık etiketini kabul ederek ve bir alt kültür ve kimlik yaratarak karşılık verdiler. II.Dünya Savaşı’nın ardından, hükümetlerin eşcinsellere aktif olarak zulmettiği bir sosyal baskı döneminde, kadınlar sosyalleşmek ve birbirlerini eğitmek için ağlar geliştirdiler. Daha fazla ekonomik ve sosyal özgürlük kazanmak, ilişkilerini ve ailelerini nasıl kurabileceklerini belirlemelerine izin verildi. İkinci dalga feminizm ve 20. yüzyılın sonlarında kadın tarihi ve cinselliğindeki bilginin artmasıyla birlikte, lezbiyen tanımı genişledi ve bu terimin kullanımı hakkında tartışmalara yol açtı. Lisa M. Diamond tarafından yapılan araştırma, cinsel arzuyu lezbiyenleri tanımlamanın temel bileşeni olarak tanımlarken, aynı cinsten cinsel faaliyette bulunan bazı kadınlar sadece lezbiyen olarak değil, aynı zamanda biseksüel olarak tanımlamayı da reddedebilir. Diğer kadınların kendilerini lezbiyen olarak tanımlamaları, cinsel yönelimleri veya cinsel davranışlarıyla uyumlu olmayabilir.

Lezbiyen kimliğini benimseyen kadınlar, etnik kimliğe benzer bir bakış açısı oluşturan deneyimleri paylaşırlar: Eşcinseller olarak, homofobi sonucunda ailelerinden, arkadaşlarından ve diğerlerinden karşı karşıya kaldıkları heteroseksist ayrımcılık ve olası reddedilmelerle birleşirler. Kadınlar olarak erkeklerden ayrı endişelerle karşı karşıyalar.

Biseksüellik

Biseksüellik, genel anlamda hem erkeklere hem de kadınlara yönelik romantik çekim, cinsel çekim veya cinsel ilgi duyma durumudur. Ayrıca panseksüellik olarak da bilinen herhangi bir cinsiyet veya cinsiyet kimliğine sahip kişilere karşı romantik veya cinsel çekim olarak tanımlanabilir.

Biseksüellik terimi, esas olarak hem erkeklere hem de kadınlara karşı romantik veya cinsel duyguları belirtmek için insan çekiciliği bağlamında kullanılır, ve kavram, heteroseksüellik ve cinsel yönelimin üç ana sınıflandırmasından biridir. Biseksüel kimlik, her iki cinsiyet için de eşit cinsel çekim anlamına gelmez; Genellikle, bir cinsiyet için diğerine göre farklı ancak dışlayıcı olmayan bir cinsel yönelimi olan kişiler de kendilerini biseksüel olarak tanımlamaktadır

Kayıtlı tarih boyunca çeşitli insan toplumlarında ve hayvanlar aleminde  biseksüellik gözlemlenmiştir. Biseksüellik terimi, hetero- ve homoseksüellik terimleri gibi, 19. yüzyılda icat edildi.

Biseksüel Erkek

Biseksüel erkek, genel anlamda hem erkeklere hem de kadınlara yönelik “romantik” duygusal ve/ya cinsel çekim duyan erkekler için kullanılan bir tanımdır.

Biseksüel Kadın

Biseksüel kadın ise genel anlamda hem erkeklere hem de kadınlara yönelik “romantik” duygusal ve/ya cinsel çekim duyan kadınlar için kullanılan bir tanımdır.

 

Bilgi notu: yazı kişisel araştırma sonucu edinilen bilgiler doğrultusunda yazılmış ve kişisel düşünceler içerir.

lgbti.org'a Google News'te Abone Ol! İlk senin haberin olsun! lgbti.org'a Google News'te Abone Ol! İlk senin haberin olsun!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu