Bangladeş’te Trans Kadınlar İçin Kuran Kursu Açıldı
Bangladeş'teki bir dini yardım kuruluşu, trans kadınlar için ilk Kuran okulunu açtı.
Bangladeş’teki bir dini yardım kuruluşu, trans kadınlar için ilk Kuran okulunu açtı.
Reuters’ta yer alan habere göre, Bangladeş’in başkenti Dakka’da bir binanın üçüncü ve son katını İslami bir medreseye dönüştüren din adamlarından Abdur Rahman Azad, “Transseksüel insanlar da insandır, onlar da eğitim alma, onurlu bir yaşam sürme hakkına sahiptir. Öğrenciler Kuran’ı ve İslam’ın temel ilkelerini okumayı öğrenecekler, aynı zamanda Bengalce, İngilizce, matematik öğretilecek ve bazı mesleki eğitimler alacaklar.” dedi.
Medresenin finansmanı, hicra topluluğunu eğitmek isteyen bir işadamı olan merhum Ahmed Ferdous Bari Chowdhury’nin bıraktığı parayla kurulan bir vakıftan geliyor. Şimdiye kadar Bangladeş’te sadece trans bireyler için bir okul yoktu.
Dakka’nın Kamrangirchar bölgesindeki Lohar köprüsünün yakınında bulunan Medresesi’nin açılış gününe okul yetkilileri, yerel meclis üyeleri ve hicra topluluğu liderleri katıldı. Üç katlı binada dersler Cumartesi günü başlıyor.
Oy verme ve seçime katılma hakları var, ancak muhafazakar sosyal tutumlar işlere ve eğitime erişimlerini hala zorlaştırıyor. Bazıları düğünlerde ve doğumlarda şarkı söyleyip dans ederek, dilenerek veya seks işçiliği yoluyla hayatını sürdürmeye çalışıyor.
Okulun öğrencilerinden biri olan 30 yaşındaki Sona Solani, “Çok heyecanlıyım. Bu okul bir umut ışığı”, “Hep aşağı bakıyorlar. Bizi hiçbir yerde, evimizde bile kabul etmiyorlar.” diyor. “Topluma eşit olabileceğimizi göstermek ve dilenmekle sınırlı olmadığımızı, hayatlarımızın bundan çok daha fazlası olduğunu göstermek istiyorum.” diyor.
Hükümet, Bangladeş’te yaklaşık 10.000 hicra olduğunu tahmin ediyor, ancak 160 milyondan fazla nüfusa sahip bir ülkede sayının 1,5 milyona ulaşabileceğini iddia eden haklarını savunan gruplar var. 2013 yılında resmi olarak “üçüncü cinsiyet” olarak tanınmalarına rağmen, eşcinsel ilişkilerin yasadışı olduğu ve ömür boyu hapis cezasına çarptırılabilecekleri bir ülkede marjinal kalıyorlar.
Yedi ay önce, terör örgütü El Kaide ile bağlantılı teröristler, ülkenin önde gelen eşcinsel hakları aktivistlerini öldürdü. Yaklaşık 15 kişilik küçük bir grup, sığınmak için Tayland’a kaçtı. İspanyol El Pais gazetesine konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir eşcinsel , “eşcinsel topluluğunun tamamı dolaba geri döndü”, “Her türlü eylem iptal edildi. Hareket yok, görünürlük yok, iş yok. Bu, asla hayal edemediğimiz korkunç bir durum.” diyor.
2014 yılında ülkedeki ilk LGBTİ yayını olan Roopbaan dergisi yayın hayatına başladı. 25 Nisan 2016’da kurucusu ve yayıncısı Xulhaz Mannan ve eşcinsel aktör Mahbub Rabbi Tonoy, Dakka’daki evinde palalarla öldürüldü.
Bir tanık, beş kişinin “Allahu Ekber” (“Allah Büyüktür”) sloganları atarak olay yerinden ayrıldığını söyledi. Terör örgütü El Kaide bağlantılı bir grup olan Ensar El İslam adlı terör örgütü cinayetlerin sorumluluğunu üstlendi.