Genderfluid, Akışkan Cinsiyet
Genderfluid, Kişinin Sabit Bir Cinsiyet Halinde Bulunmaması
Aslında birçok kişide olan bir kimlik tanımı fakat fark edilmeyen ya da bilgi eksikliğinden kendimizi tanımlayamadığımız bir duruma gelmektedir. Özellikle ülkemizdeki toplumsal yapıdan dolayı kimlikleri yalnızca ikiye ayırma hatasını yapıyoruz. İkili düşünerek kendimizi çözmeye çalışıyoruz. Hata zaten burada başlıyor. Oysa ki cinsiyet büyük bir spektrumdur.
Genderfluid tanımına gelecek olursak, transgender şemsiyesi altında Nonbinary ( ikili olmayan cinsiyet) alt kategorisinde bulunan Türkçesi ile ” akışkan cinsiyettir”. Farklı zamanlarda ya da aynı zamanda kadın, erkek ve bunların dışında kalan cinsiyet tanımıdır.
Toplumsal cinsiyet kimliği ya da ifadesi sabit olmayan, duruma ya da zamana göre kimliği değişen kişilerdir. Maskülen yapıda olup feminen özellikler barındırabilir ya da tersi olabilir. İki özelliğe de eşit olarak sahip olabilir. Hislerle alakalı bir durumdur. Davranış, görüntü vb bunların hepsine yansıyabilir ya da hiçbirine yansımaz. Cinsiyet akışkan yapıdadır. Ama bir sınırı olmak zorunda değildir.
Son olarak kimlik ve yönelim farklı şeylerdir, kimden hoşlanıp, seveceğini kimliğin belirlemez. Kişi kendini sabit bir kimlikte tanımlamadığı için yönelimini tanımlamakta zorluk çekebilir. Bunun için Nonbinary bireylerin yönelimlerini açıklayan çeşitler oluşturulmuş. Bunlardan size uyan biriyle yöneliminizi tanımlayabilir ya da hiçbirini kullanmadan Queer olarak tanımlayabilirsiniz.
Kuir kavramı geniş olarak ele alınacak bir konudur. Ama kısaca, heteroseksüel veya ikili cinsiyet sistemine uymayan, cinsiyet kimliği, cinsel yönelim veya her ikisini de içine alan bir şemsiye terimdir. LGBT tanımlarını tekrar yapan; bunların cinsel olduğu kadar sosyolojik, entelektüel ve politik açılımlarıyla tarihsel, kültürel gelişimlerini de anlatan bir teoridir.
Elçin Ateme