Almanya’da Toplumsal Cinsiyet Eşitliği
Almanya’da cinsiyet, köken, ten rengi, din veya cinsel kimlik nedeniyle insanları ayrımcılığa veya şiddete maruz kılmak yasaktır ve ceza hukuku açısından kovuşturulabilir. Cinsiyet, köken, ten rengi, din veya cinsel kimlik açısından konut içerisinde veya dışında, örneğin resmi kurumlarda veya alışveriş esnasında ayrımcılığa maruz kalınırsa ya da tehdit edilmiş duygusu oluşursa derhal kurumun personeliyle iletişime geçilmesi, emniyete başvurulması (Telefon numarası: 110) ya da ilgili danışma merkezine (bkz. Alttaki iletişim bilgilerine) gidilmesi tavsiye olunur.
Taciz, cinsel taciz, şantaj veya diğer kişilere karşı şiddet tehdidi gibi her türlü şiddet Almanya’da yasaktır ve suç sayılır. Rahat bırakılmak istendiği takdirde buna saygı duyulması gerekmektedir. Bir kişinin rızası dışında cinsel eylemlerde bulunmak yasaktır ve cezai kovuşturma yapılır.
Cinsiyet sebebiyle ayrımcılık ve şiddet: Almanya’da tıpkı kadınlar ve erkekler gibi trans– ve interseksüel kişiler de eşit haklara sahiptir. Hiç kimse cinsel kimliğinden dolayı rahatsız edilemez veya küçük düşürülemez.
Cinsel yönelim sebebiyle ayrımcılık ve şiddet: Hiç kimse cinsel yöneliminden dolayı rahatsız edilemez veya küçük düşürülemez. Alman anayasasındaki temel haklar, herkesin kiminle birlikte olmak istediği, kiminle karşılıklı rızaya bağlı cinsellik yaşamak istediği veyahut da evlenmek istediği konusunda kendi seçimini serbestçe yapabilmesini ve serbestçe karar vermesini teminat altına almaktadır. Lezbiyenler, eşcinseller ve biseksüel insanlar da tıpkı diğer insanlar gibi eşit özgürlük haklarına sahiptir. Almanya’da evlilik, cinsel eğilimlerinden bağımsız olarak her çifte açıktır, bu anlamda aynı cinsiyete sahip kişilerin evlenmesi de mümkündür: Bir kadın bir kadınla ve bir erkek bir erkekle evlenebilir. Evlenmeden çocuklu veya çocuksuz olarak birlikte yaşayan birçok çift bulunmaktadır. Yalnız yaşamayı tercih eden insanlar da vardır.
Danışma merkezleri ve diğer ilgili bilgiler
Federal Aile Ve Sivil Toplum Görevleri Dairesi’nin “Kadına şiddet” yardım hattı 08000 116 016 her saat ve anonim olarak aranabilir ve www.hilfetelefon.de adresinden çevrimiçi danışmanlık hizmeti alınabilir. 15 dil için tercümanlar görev yapmaktadır. Aynı düzenleme 0800 40 40 020 numaralı hattan ulaşılabilen “Acil durumdaki gebeler” yardım hattı için geçerlidir ve ayrıca www.schwanger-und-viele-fragen.de üzerinden çevrimiçi hizmet alınabilir.
Almanya’da çiftlerin toplum içerisindeki aşk ilanları da olağandır. Örneğin bunlar elele tutuşmak, sarılmak veya öpüşmek gibi eylemlerdir. Farklı cinsiyetlere sahip/heteroseksüel çiftler gibi eşcinsel/homoseksüel çiftler de birbirilerine karşı eğilimlerini açıkça gösterme hakkına sahiptir.
Kişilerin geldiği ülkelerde cinsel kimlik sebebiyle kovuşturulması, homoseksüel eylemlerin yasak olması gibi durumlar Almanya’da bir iltica nedeni sayılabilir. Aynı düzenleme trans-ve interseksüel insanların kovuşturulması için de geçerlidir. İltica sürecinde kişilerin kendi hakları konusunda zamanında ve uzman kişilerden bilgi edinmesi önemlidir. Lezbiyen, homoseksüel, biseksüel, trans-ve interseksüel insanlar için danışma merkezleri genellikle bu konuda önemli bir destek sağlamaktadır (bkz. alttaki iletişim bilgilerine).
Almanya’da “erkek” ve “kadın” cinsleri dışında cinsiyet kaydını boş bırakma veya cinsiyet kaydının “divers” olarak kaydettirilmesi imkanı da tanınmaktadır. Bu düzenleme, kendisini ne erkek ne de kadın cinsiyetine dahil etmeyen interseksüel insanlar için geçerlidir. İnterseksüel çocuklarda cinsiyet organındaki cerrahi müdahalelerden kaçınılması ve belirsizliklerin giderilmesi için uygun bir danışma merkeziyle iletişim kurulması önerilmektedir (bkz. alttaki iletişim bilgileri). Çocuğun doğumu esnasında erkek veya kadın cinsiyetinin belirlenemediği ve bunun bir yük olarak görüldüğü durumlar için danışmanlık hizmetleri sunulmaktadır.
Bu kurumun çalışanları bahsi geçen düzenlemeler konusundaki sorularınızı cevaplamaktadır. Kurumumuzda hiçbir şiddete ve ayrımcılığa izin verilmemektedir. Başınıza bir olay geldiyse veya tehdit edildiğinizi hissediyorsanız dilediğiniz zaman kurumumuza başvurabilirsiniz. Çalışanlarımız gizlilik konusunda yükümlülük altındadır ve özel yaşama saygı duymaktadır.
“Queer Refugees Deutschland” (= Almanya’daki eşcinsel mülteciler) LSVD Projesi Almanya düzeyinde, lezbiyen, homoseksüel, biseksüel, trans ve interseksüel (LHBTİ) mülteciler ve onlarla birlikte çalışan organizasyonlar ile bağlantı, destek ve danışmanlık hizmeti sağlamaktadır. Danışma merkezlerini projenin www.queer-refugees.de isimli internet sayfasından bulabilirsiniz.