Almanya’daki LGBTİ Mülteciler İçin Rehber

Almanya’daki lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve interseks (LGBTİ) mülteciler için rehber..

1. Almanya’daki LGBTİ mülteci koruması

1.1 LGBTİ bireyleri Almanya’da hangi durumda iltica hakkına sahip olur?

Bir birey, lezbiyen, gey, biseksüel, trans ya da interseks olmasından dolayı takip altındaysa bu durum, Almanya’dan iltica talep etmek için geçerli bir dayanaktır. Takip, burada kişinin cinsel yönelimi ya da cinsel kimliği nedeniyle kendi ülkesinde ağır şiddet, ölüm, hapis ya da diğer insanlık dışı muamele tehdidi altında olması anlamına gelmektedir. LGBTİ Almanya’da bir tabu değildir. Bu konu hakkında Almanya’da açık bir şekilde konuşabilmektedir.

1.2 Devlet takibi ne zaman bir iltica sebebidir?

Takip ya da ayrımcılık eylemleri, nitelik veya tekrarı nedeniyle, insan haklarının ağır bir şekilde ihlal edildiği anlamına gelmesinden dolayı ciddi bir durum teşkil etmektedir. Eşcinsel eylemlerinin cezalandırmaya tabi olduğu gerçeği tek başına bir takip eylemi olarak teşkil görülmemektedir. Yalnızca fiili bir cezanın uygulanması, bunu takip bir eylemi haline getirmektedir.

1.3 Aile takibi hangi durumda bir iltica sebebidir? (devlet dışı takip)

Takip devlet tarafından (polis, yargı vb.) değil, devlet dışı bir kurum ya da kişi tarafından (aile, milis vb.) yapılıyorsa yapılan zulüm, devletin koruma sağlamadığının ya da koruma sağlamaya isteksiz olduğu kanıtlandığı takdirde iltica nedenidir. Ülkenin başka bir bölgesine kaçmanın ya da polise sığınmanın koruma sağlamayacağı kesinleştiyse aile tarafından yapılan şiddet veya şiddet tehdidi iltica için temel teşkil etmektedir.

1.4 İltica sürecinde nerede konaklayabilirim?

İltica başvurusunu yaptıktan sonra federal bir eyalete atanırsınız. İltica prosedürü sırasında başlangıçta ortak konaklama olacaktır. Kural olarak mülteciler olumlu sığınma kararından sonra bir belediyeye tahsis edilirler, bir uyum kursuna katılır, kendi evlerine çıkmalarına ve çalışmalarına izin verilir. Bazı durumlarda LGBTİ bireylere özel konaklama imkânları sunulur.

2. İltica süreci

2.1 İltica süreci nasıl işler?

İltica yalnızca Almanya sınırları içinde uygulanabilir. İltica süreci genellikle Federal Göçmen ve Mülteci Dairesi (BAMF) tarafından yürütülen iki görüşme içermektedir. İlk görüşmenin amacı, hangi “Dublin Devleti”’nin duruma uygun olduğunu tespit etmektir. “Dublin Devletleri”, tüm AB ülkelerinin yanı sıra şu anda İzlanda, Norveç, Lihtenstayn ve İsviçre’dir. İkinci duruşmada ülkeden kaçma nedenleri görüşülür. Nadir olarak iki duruşma da aynı gün içinde gerçekleşebilir.

2.2 Görüşmeden önce ne yapmalıyım?

Hazırlık aşamasında iltica danışmanlığı ve LGBTİ mülteci derneklerinden yardım almaları mutlaka tavsiye edilir. Tüm takip eylemlerini kronolojik olarak kayıt altına almak, kanıt toplamak ve bireyin yaşadıkları hakkında konuşabilmesi için pratik yapması önemlidir. Ayrıca e-mail yoluyla erkenden, LGBTİ konusunda eğitimli bir dinleyici talep etmek ve sağlanacak olan refakatten
faydalanmak da tavsiye edilir.

2.3 İlk görüşmede neler olacak? (“Dublin Sistemi”)

Esas olarak ilk görüşme; şahsi sorular yanında ailenin ikametinden, bireyin kaçmak için kullandığı yollara kadar çeşitli sorular içerir. Temel olarak, giriş için gerekli olan vizeyi veren ilgili “Dublin Devleti”, iltica sürecinden sorumludur. Eğer bir kişi, vize olamadan ülkeye giriş yaparsa bu kişiden ilgili “Dublin devleti” sorumludur. Genel olarak bu kişi o ülkeye geri gönderilir.

2.4 İkinci görüşmede neler olacak? (kaçış sebepleri)

İkinci görüşmede kişinin ülkesinden kaçış nedenleri görüşülür. Bu nedenler, çelişki ve boşluklar olmaksızın, somut, kolay anlaşılır ve ayrıntılı bir şekilde anlatılmalıdır. Görüşme sırasında yalan söylenmesi halinde bu, BAMF tarafından tespit edilir ve bunun sonucunda iltica talebi reddedilir. Görüşme sonunda tutanak yeniden orijinal diline çevrilir ve bu belge, geçerli bir şekilde imzalanır. Bu nedenle sorun teşkil edebilecek tüm konuların görüşme sırasında tutanakta mutlaka belirtilmesi gerekmektedir.

3. Koruma türleri ve yasal olanaklar

3.1 Uluslararası koruma türleri nelerdir?

Geleneksel sığınma (ilk olarak 3 yıl), Almanya’ya direkt uçuşla gelen politik takip görmüş kişiler için uygulanır. Öte yandan, başka bir AB ülkesi üzerinden giriş yapan takip altında kalmış bireyler mülteci statüsüne sahip olurlarsa onlar için de bu süreç uygulanır (aynı şekilde 3 yıl). İç savaş mültecileri genellikle geçici koruma alırlar (ilk olarak 1 yıl). İltica etme nedenleri devam ederse statüleri uzatılır.

3.2 İç savaşın olduğu ülkelerden gelen LGBTİ mülteciler nelere dikkat etmelidir?

İç savaşın olduğu ülkelerden gelen, cinsel yönelimleri ya da cinsel kimlikleri nedeniyle ayrımcılığa ve takip eylemlerine maruz kalan LGBTİ mültecileri de iltica sürecinden mutlaka haberdar olmalıdırlar. Bu sayede bu bireyler de ülkelerindeki iç savaştan bağımsız, üç yıllık koruma statüsüne erişebilirler. Bu sebepleri daha sonra gündeme getirmek daha zor olacaktır.

3.3 Olumsuz bir karar çıkması durumunda ne yapmam gerekir?

Olumsuz bir kararın çıkması, kişinin mutlaka ülkeyi terk etmesi anlamına gelmemektedir. Her durumda, olumsuz bir karar çıkması halinde bir avukat aracılığıyla dava açmak mümkündür. Açılan davanın kaybedilmesi durumunda bile kişi birçok durumda, çeşitli nedenlerle sınır dışı edilmez. Bu nedenle başarısız olunan iltica başvurularına rağmen sınır dışı edilme engellerinin olup olmadığını kontrol etmek mantıklı olacaktır.

3.4 Hızlandırılmış prosedürler nelerdir?

Hızlandırılmış prosedürler, iltica nedeninin bulunmadığı ve ispat durumunun tersine işlediği durumlarda geçerli olur. Bunlar, güvenli olarak sınıflandırlan ülkelerden (Tüm AB ülkeleri ve şu anda tüm Balkan devletleri, Gana ve Senegal) gelen mülteciler için gerçekleştirilmektedir. Kanıtlanabilir şekilde yanlış kimlik bilgisi sunan veya belgelerini yok eden mülteciler için de hızlandırılmış prosedür uygulanır.

4. LGBTİ’ye özgü hususlar

4.1 Kimliğim ve cinselliğim ile ilgili hangi bilgileri vermeliyim?

LGBTİ mültecileri, iltica prosedüründe cinsel yönelimlerini ya da cinsel kimliklerini açıklamalıdırlar. Bunun için de özel yaşamları, kendilerini keşfetme süreçleri ve bugüne kadar olan ilişkileri hakkındaki sorulara cevap vermeleri gerekmektedir. Cinsel uygulamalar hakkındaki soruların sorulması yasaktır. Cinsel içerik barındıran fotoğraflar ve videolar kanıt olarak kabul edilmeyecektir.

4.2 İltica sürecinde cinsel kimliğimi ve yönelimimi açıklamadığım takdirde ne yapabilirim?

Genel olarak bir iltica süreci olumsuz olarak sonuçlandıysa, daha fazla gerekçe göstermek için kişiye ikinci bir görüşme hakkı verilmez. Bu nedenle cinsel yöneliminizi ya da cinsel kimliğinizi başlangıçtan itibaren ülkenizden kaçış sebebi olarak göstermeniz önemlidir. Korku ya da utanç duyduklarından dolayı kimliğini açıklamayan LGBTİ bireyleri, olumsuz sonuçlanan görüşmenin ardından takip başvurusunda bulunmak için bir avukata başvurabilirler.

4.3 Açık bir şekilde ülkemde yaşamıyorsam sığınma hakkı elde edebilir miyim?

Kendi ülkelerinde açık bir şekilde yaşamamış ve takip altında kalmadan ülkelerini terk etmiş olan LGBTİ mültecileri, yalnızca ülkelerini takip altında kalmak korkusuyla terk etmiş olmaları durumunda sığınma hakkı elde ederler. Kendi itibarlarını korumak ya da ailelerini korumak için kendi ülkelerinde gizli bir şekilde yaşamış olan bireyler için bu geçerli bir iltica sebebi değildir. Bu durumda bu kişilerin ülkelerinde yaşamaya devam edebilecekleri ve takip altında olmalarının muhtemel olmadığı varsayılır. Öte yandan başarılı bir evlilik, homoseksüel ya da biseksüel olunmadığının kanıtı değildir.

4.4 LGBTİ’ye karşı ayrımcılık iltica nedeni midir?

Çoğunluk topluluğun hakaretleri, soyut tehditleri ve homofobik ya da trans düşmanı tutumları iltica için bir dayanak değildir. Ancak kişinin ülkesindeki ayrımcılığın insan haklarını ihlal edecek seviyelere varması durumunda bu, iltica için yeterli bir dayanaktır. Bu ayrımcılıklar bireyin eğitim ya da sağlık sisteminde ya da iş piyasasında maruz kaldığı dışlanmalar da olabilir.

Queer Refugees Deutschland

LSVD (Almanya Lezbiyen ve Gey Birliği) “Queer Refugees Almanya” Projesi, LGBTİ mültecilerine ve LGBTİ mültecileriyle çalışan kuruluşlara danışmanlık yapar, onları bilgilendirir, destekler ve birleştirir.

Sundukları arasında:

• LGBTİ‘li mülteciler için danışmanlık ve yerel derneklere yönlendirme
• Mülteci kampları, danışma merkezleri, çeviri kurumları ve resmi kurumlara, LGBTİ mülteciler bağlamında eğitim hizmeti
• LGBTİ‘li aktivistlerin arasında iletişim oluşturma
• Bilgilendirme (web sitesi ya da broşür ve posterler aracılığı ile)

Daha fazla bilgi edinmek ve yerel dernekler ile irtibata geçmek için: www.queer-refugees.de
İrtibat: [email protected]
Tel: 0049 / 163 / 26 63 711
İrtibat görevlileri: Lilith Raza (Almanca, Pencapça, İngilizce, Urduca, Hintçe) 0221 / 92 59 61-17 Patrick Dörr (Almanca, İngilizce, Fransızca, Arapça, İspanyolca) 0221 / 92 59 61-20

lgbti.org'a Google News'te Abone Ol! İlk senin haberin olsun! lgbti.org'a Google News'te Abone Ol! İlk senin haberin olsun!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu