Manga, Yaoi & Yuri
Çizgi Romanlar
Japonya’da manga – veya çizgi romanlar – kırk yıldan fazla bir süredir kültürel ifade için önemli bir araç olmuştur; Yiyecek, seyahat, spor, ticaret, eğitim ve tabii ki sekse adanmış kitaplar da dahil olmak üzere her yıl bir milyardan fazla satılıyor.
Erkek mangaları batıda, kızların cinselleştirilmiş ve bazen şiddet içeren tasvirlerini içeren rorikon (“Lolita Kompleksi”) hikayeleriyle ünlüdür; ancak kadın mangaları da çok çeşitli cinsel durumlara sahiptir.
Milk Morizono gibi kadın sanatçılar tarafından yaratılan ve “kadın çizgi romanları” olarak bilinen bir erotik manga türü, bazen erkek ve kadın eşcinselliği, skatoloji ve P, B & D / S & M içerir. Bununla birlikte, eşcinselliğin en yaygın temsilleri, “güzel erkekler” (bishonen) hakkında romantik hikayeler içeren “erkek aşkı” (shonen’ai) olarak bilinen bir kadın çizgi roman türünde ortaya çıkar.
1970’lerin başlarında bu tarzın öncülerinden biri Moto Hagio idi, geçen yüzyılın başında özel okullarda geçen trajik aşk üçgenlerinin yer aldığı November Gymnasium (1971) ve Heart of Thomas (1974).
Diğer ünlü başlıklar arasında Riyoko Ikeda’nın Versay’ın Gülü “The Rose of Versailles” (1972) gibi crossdresser kadın kahramanları da bulunmaktadır. Fransız Devrimi sırasında geçen hikaye hem homoerotik hem de heteroseksüel karşılaşmaları içeriyor ve daha sonra tamamen kadınlardan oluşan Takarazuka revü tarafından popüler bir müzikal olarak sahnelendi.
İlk masallar uzun ve güzelce hazırlanmıştı ve seks – her ne kadar ima edilmiş olsa da – oldukça çekingen bir şekilde resmedilmişti. Ancak 1970’lerin sonlarında binlerce kadın manga hayranı, hem kendi amatör mangalarını satıp hem de satın almaya başladıkları çizgi roman pazarlarında bir araya gelmeye başladı. Ancak, önceki hikayelerden farklı olarak, çözüm yok, anlam yok, konu yok ifadesinin ilk karakterlerinden alınan “ingilizcesi: no resolution, no point, no meaning.”, “Japonca: やおい [ja.o.i])” YAOI kısaltmasının ortaya çıkmasına neden olan hikaye çizgisi pahasına cinsiyeti vurgulama eğilimindeydi.
Yayınevleri, bu amatör sanatçılardan bazılarının yetenekli olduğunu ve YAOI’nin potansiyel olarak karlı olduğunu fark etmekte gecikmedi. Haziran (1978), Japonya’nın ilk ticari YAOI unvanı büyük bir başarıydı ve kısa süre sonra birçok taklitçi tarafından takip edildi. 1990, Haziran’ın ortalarında, ayda 80.000 ila 100.000 kopya satıyordu; bu, Japonya’nın en iyi eşcinsel dergisi Badi’nin dağıtımının iki katından fazlaydı.
Amatör manga hareketi hala hayatta, erkek sevgisine adanmış binlerce sitenin yanı sıra kız sevgisini, (shoujo ai) içeren daha küçük bir sayıya internet ev sahipliği yapıyor. Bununla birlikte, New York’un çetelerinde geçen erkek eşcinselliği ve travestilik sahnelerini içeren Akimi Yoshida’nın on dokuz ciltlik Banana Fish (1985-1994) gibi daha uzun erkek aşk hikayeleri popüler olmaya devam ediyor.
Manga, kadınlara yönelik unvanlarla sınırlı değil, aynı zamanda daha genel bir çekiciliğe sahip. Tomoko Nitta’nın Ofisteki Okama “”Okama in the Office” (okama “kraliçe” gibi erkek eşcinseller için kullanılan bir terim) gibi hikayeler popüler Manga Time dergisinde seri haline getirildi.
Bu çalışmalarda, hem erkek hem de kadın eşcinselliği genellikle crossdresser ve transseksüellik ile birleştiriliyor. Japonya’daki eşcisnel örgütleri, eşcinsel yaşamı sıklıkla çarpıttığını belirterek itiraz ediyor.
Yine de, bazı eşcinsel erkeklerin karşılaştığı gerçeklere değinen birkaç cilt var. Örneğin, Japonya’da herhangi bir edebi ortamda AIDS ile baş etmeye yönelik ilk girişim, Akisato Wakuni’nin New York’ta çalışan eşcinsel bir Japon doktor hakkındaki Tomoi’si idi ve 1980’lerin ortasında kadın mangası Petite Flower’da yayınlandı.
Önemli bir şekilde, birçok erkek aşk hikayesi Amerika Birleşik Devletleri’nde ve diğer “egzotik” destinasyonlarda geçiyor ve olaylar melodramlarla dolu.
Bilgi notu: yazı kişisel araştırma sonucu edinillen bilgiler doğrultusunda yazılmış ve kişisel düşünceler içerir.